Du mår bra av att bejaka din kreativitet

Kom ihåg att du inte behöver inte ha någons tillstånd att prioritera din kreativitet. Du behöver ingen särskild anledning och du behöver inte heller försvara din längtan efter att prova ett annat förhållningssätt till livet.

Om du bestämt dig för att bejaka din kreativitet ska du vara stolt. Du har rätt till en egen vision, en egen ton, ett eget uttryck

Det är inte själviskt att vilja ägna din livstid – som bara är din, ingen annans – till att utforska och experimentera och prova nya sätt att tänka. Tvärtom! Det vore slöseri att inte.

  • Om du skriver: skriv ofta, publicera ofta. Du hittar nya saker varje gång.
  • Var stolt, sträck på dig, kommunicera hur du vill, uttryck dig hur du vill – med repsekt för både dig själv och andra.
  • Ägna tid åt skrivandet – oavsett vad anledningen är. Metoden hjälper dig att komma närmare din kärna. Utveckling är bara en penna och ett papper bort…
  • Experimentera med olika uttryck – det breddar din kommunikativa kompetens och vidgar ditt språk – därmed också ditt sätt att tänka.

Skapa för skapandets skull

Det har nästan blivit en konst att ha roligt, att genuint släppa kontrollen, låta det icke-perfekta ta plats. Att lägga bort alla krav och inte tänka på leverans och resultat. Allt ska ha ett syfte, en målgrupp, berättigas på olika sätt. Annars är det slöseri med tid.

Det är ett ohållbart sätt att se på livet. Om vi hela tiden ska någonstans med våra projekt – stora som små – glömmer vi bort att vara nyfikna längs vägen. När vi glömmer bort det lustfyllda i skapandeprocessen blir det plötsligt svårt att hitta det meningsfulla. Om allt ska vara kravfylld leverans – var får alla experiment plats? Om lusten ersätts med press och prestation får vi tunnelseende, vilket i sin tur hindrar oss från att se alternativa vägar.

En ond spiral som bryts bäst med att göra en liten subtil skiftning i tanken.

  • Experimentera! Testa dig själv med texter, språkvariationer, nya ord och uttryck.
  • Det är okej att bara ha kul – helt utan syfte.
  • Allt behöver inte mätas och du behöver inte ha ett mål med allt du gör.
  • Tänk lek – inte arbete, tänk glädje – inte plikt.

Sluta jämföra dig

Det är en fin balansgång – att inspireras eller desarmeras. Att läsa hur andra skriver och kommunicerar, beundra deras påhittighet eller stil, få en kick av deras smartness – för att snart därpå nedslås fullständigt. Du önskar att du var lika kreativ och smart, luften pyser ur dig och kvar blir bara en känsla av att du inte duger. All den där inspirationen blir apati.

Kreativitet och skapande i alla dess former kan inte vara en tävling. Tävla kan man bara göra inom områden som är mätbara och kreativitet är subjektivt och omätbart, både för den som producerar och för den som tar emot.

  • Behandla dig själv varmsamt.
  • Gör inte jobbiga saker på jobbiga dagar.
  • Minns att du har en stil som ingen annan har.
  • Tävla inte – för det går inte.

Snällhet främjar dina idéer

En viktig anledning till att vara lite snällare mot dig själv är att det utvecklar förmågan att odla nya idéer. En riktigt dålig samarbetspartner är självcensuren – den som steker idéer innan de ens har fått en chans, som dömer ut innan du har provat, som på förhand bestämmer vad som är bra och dåligt.

Problemet är att självcensuren inte alls tar hänsyn till att idéer fungerar som kedjor – de bygger på varandra. Den bryr sig inte om att en dålig idé kan vara början på något riktigt bra. Det som haltar till en början kommer att kunna omformas, byta skepnad och bli något självlysande.

Så var snäll mot dig själv och bejaka dina idéer när de kommer – för då kommer det fler…

  • Sänk inte dig själv innan du testat, censurera inte tankarna.
  • Ge även dåliga idéer en chans – kanske är de början på något stort?
  • Testa ideér mot vänner och nätverk. Bygg tankekedjor tillsammans!
  • Låt inte den inre redaktören ta över din kreativa process – känslor först, logik och korrektur sen.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: