Hej,

Så här är det. Jag skulle skriva några rader om inspiration. Hur det känns att vara en sådan för andra, hur den kan se ut och kännas när man drabbas av den. Kanske några ord om den fina linjen mellan inspiration och frustration som jag själv ofta upplever – det är lätt att tro att man själv är usel när man tycker att alla andra är så bra.

Men vilket hyckleri det hade varit att skriva ett sånt brev just nu. Jag är nämligen helt tom för tillfället. Oinspirationen personifierad, det är jag det. Allt ställdes in igen: veckans inbokade skrivcoachingar, helgresan till landet, de planerade fikorna och en after work med intag av moules marinières. Istället blev det karantän för andra gången på mindre än en månad. Yay!

Men som den himla flexibla människa jag är – eller tvingats bli – så bryter jag ihop och kommer igen. När jag satt och förberedde skrivcoachingarna som inte blev av, gick jag igenom delar av materialet jag brukar ge mina klienter när vi möts. Jag har bland annat satt ihop en skön liten folder (säger man “folder” nu när internet finns?) – Skrivtekniska tips från Skrivplaneten. Den ger jag som inspiration (!) till mina skrivande medmänniskor när vi jobbar tillsammans.

Den är helt befriad från pekpinnar såsom ”stava rätt” , “det är brukligt att” eller ”tänk på din meningsbyggnad”. Sånt lägger sig mest i vägen för människor som söker kreativ förlossning i sitt skrivande. Nej. Det ska vara en lustfylld lista att dyka ner i när man behöver en extra kick.

När jag satt och pillade med dokumentet slog det mig… jag kan väl klistra in ett par av de råden till mina kära prenumeranter. På så vis kan jag vända min egen icke-inspirationen till något som ändå blir användbart för andra.

Så. Här kommer några utvalda (som det så fint heter överallt nuförtiden) punkter från listan (som egentligen är svinlång). Och eftersom jag aldrig kan hålla mig på mattan har jag utvecklat dem lite också…


Användbara skrivtips till dig, kära prenumerant!

  • Gestalta istället för att beskriva. Exempel: ”Han var arg” (Beskrivning) – ”Han gick hastigt ut genom dörren och drämde igen den med en smäll som dröjde sig kvar i öronen.” (Gestaltning). Detta går att applicera på lite vad som helst. Att gestalta en känsla i text gör den både roligare att skriva och lättare att relatera till.

    Tänk ett blogginlägg eller en LinkedIn-status eller vad som helst. Måla upp det du vill säga med en scen istället för att intellektuellt beskriva vad som hände. Ge scenen liv, befolka den med människor, liv, rörelse, färg, dofter, känslor. Ta ut svängarna och experimentera. En text som är rolig att skriva blir också rolig att läsa.
  • Använd begränsning som kreativitetsutlösare. Snäva av dina ramar för att komma loss i tanken. Ju strängare regler, desto mindre yta att röra sig på för dina idéer. Då blir de lättare att få fatt i…

    Exempel: när du spånar idéer till inlägg av olika slag – särskilt i de fall där du bestämt dig för att hålla en viss frekvens i din kommunikation, men inte känner dig inspirerad (som jag idag): snäva ner och begränsa dig själv. Saker att prova: Jag får endast femhundra/trehundra/hundra ord på mig att beskriva det jag vill säga. Jag måste vara klar inom en timme – då postar jag ut oavsett. Jag ska skriva i poetisk form. Jag ska skriva som en nyhetstext. Jag ska göra den till dialog.

    Du kan säkert komma på egna. Syftet är att går bort från ”jag kan göra PRICK vad jag vill” – som lätt skapar en viss ångest… och närma dig en mindre dramatiskt inställning till din egen text. Dessutom, fråga mig inte varför, frigörs en slags lösningsenergi när vi inte har alla möjligheter i världen.
  • Och på samma tema som i punkten ovan: detaljerna. Alltid detaljerna. Mycket intressantare än stora svepande stories, ord eller teman. Ner på detaljnivå. Detta gäller såväl idéer som ordval. Sätt inte lampan på för stora områden. Ett tips för att komma igång: börja skriv om en liten, liten del av den berättelse eller situation du vill formulera. Gå nästan larvigt nära.

    Exempel: Du ska beskriva ett möte, vilket som helst. Börja med att måla upp kaffekoppens (eller tapetens, mattans, känslan inför den som ska komma) alla egenskaper, i detalj. Placera sen koppen i handen på någon. Vad händer med den i människans hand? Vad sägs när hen ställer ner den? Hur ställs den ner? Med en smäll eller smygande tyst? Kicka igång dig själv på detta vis. Vips har du skrivit fram dimensioner av en situation som du inte ens hade sett från början! Jag lovar. Det funkar.

    Gör processen för dig själv och se vad du sen vill eller kan använda i din kommunikation. Om du vill. Jag vågar lova att du hittar ord och uttryck som förvånar dig själv.
  • Utvidga ditt språk – medvetet. Ta för vana att gå över texter du skriver och se om du kan hitta synonymer eller omvägar kring vissa ord. Se om du hittar utrymme att göra texten mer målande. Skapa långsamt en ”bank” över ord du tenderar att återkomma till. Se om du – medvetet – kan börja variera dig mer i dina ordval. Var inte lat. Sluta ta första bästa ord som kommer upp. Ansträng dig för att nå djupare. Jag lovar att det blir roligare att skriva i alla lägen om du gör så. Utvecklande!

    Och givetvis: läs mycket skönlitteratur. Då kommer nya ord till dig. Skriv ner! Prova dem. En helt ny värld står utanför dörren.
  • Och sist, men definitivt inte minst: liknelser gör berättelsen levande och lätt att ta till sig. Prova att skriva in liknelser och se vad som händer – både med dig och texten. Jag vet att jag nämner den här övningen titt som tätt, men den är så suverän på att väcka sovande kreativitet och skratt. Testa den regelbundet. Återkom till den som en kick i vardagen.

Hoppas tipsen kommer till nytta! Och kom ihåg… Storytellingen har du alltid nära. Kanske i en tavla på din egen vägg.


Vad vore livet utan konst?

Steget till litteraturen har alltid varit nära för mig, existerat parallellt med mitt företagande och entreprenörskap. Min skönlitterära ådra pulserar genom allt jag gör. Det är så jag överlevt, med ett ben i varje läger: konsten, böckerna, teatern, filmen, musiken. Den andra foten i marknadsföringen, storytellingcoachingen, företagarrådgivningen, redaktörskapet. Hela tiden har jag låtit dem båda växa in i varandra. För mig har det egentligen aldrig varit mer komplicerat än att konst, dramaturgi, levande stories och kulturupplevelser berör människor på riktigt – sälj och kräng och ihålig marknadsföring gör det inte alls. För mig är kommunikation som inte väcker känslor endast ett slöseri med livstid.

Att plocka konstens förmåga att beröra, in i den kommersiella världen är därför en så kallad no brainer för mig. Jag har alltid jobbat så. Nu har jag förenats med en människa som tänker som jag…

Det är snart två år sen vi satt med varsin öl på den lokala krogen och skanderade “Mer konst till businessen! Art to business, helt enkelt!”. Vi stannade upp, tittade förvånat på varandra och konstaterade: det där var jävligt bra sagt. Vi hade ingen aning om vad vi skulle göra med det men vi reggade domänen och på den vägen är det. ArtToBusiness hade fötts.

Vad är ArtToBusiness för påhitt, dårå? Det återstår att se… Än så länge är det två människor som gillar smarta och snygga saker. Gillar saker som rör sig med oförutsägbarhet och som väcker nyfikenhet och känsla, snarare än logik och tydlighet. Vi vill ha kontakt med modiga företag och inleda kreativa samarbeten som poppar. Vi söker företagare som ledsnat på det korrekta och som vågar ge oss fria händer… för att se vad som händer…

Vi vill skapa kommunikation tillsammans med dig som tröttnat på kommunikation. Enkelt, helt enkelt.

Well. Här hittar du både mig och copy-fotograf-ingenjör-geni-Lena Källberg .

Fortsättning följer…

Mera konst – Lisbet till Liljevalchs!

Liljevalchs Vårsalong är lika viktig för mig som snödroppar och rygg mot varm vägg under februari och mars varje år. Inte förrän jag varit där infinner sig den riktiga frihetskänslan.

Aldrig hade jag väl kunnat drömma om att få skriva katalogtexten till en av de utställande konstnärerna… Och dessutom få skriva ett reportage om Lisbet Spörndly, den helt ofarliga fotografen som avskyr normer och älskar färg. Men det fick jag. Här hittar du texten om denna magiska fotograf! Två av hennes galna bilder från sviten Pandemic Life kommer att hänga på Vårsalongen som öppnar fredagen den 4:e februari. Mycket nöje, säger jag bara!

Skrivplaneten – storytelling på Instagram

Just det! En sista grej. Fick hjälp att få upp Skrivplanetens Instagram på sajten. Jag gillar Instagram som kanal, tycker om det som händer i utrymmet mellan text och bild, hur de förstärker varandra. Dessutom känns platsen rätt ödmjuk och förlåtande. Avslappnad liksom. Kom gärna in och följ mig där!

Lite spretigt brev? Men kanske ändå lite… inspirerande? Trots allt? Det avgör du. Jag postar det till dig enligt principen: bättre att göra något än inget alls. Och jag känner mig redan lite mer påfylld. Tack vare dig som läser!

Hej så länge!
/ Frida Spikdotter Nilsson

PS. Skrev också en blogg på Spikdotter. Om när kroppen skriker efter liv, men får inget svar. DS

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: