Nattliga drömmar fascinerar. Visar upp landskap och händelser från platser långt där inne, under ytan, bakom dig själv. Ett eget parallellt liv som uppstår i ett obevakat ögonblick. Vad är det du ser? Vilka historier försöker du berätta för dig själv – om dig själv? Börja använda dina drömmar som stöd i dina kreativa processer. Det finns ett mönster, men har du upptäckt det än?

När människor berättar om sina nattliga drömmar kan jag inte sluta lyssna. Det är som en motorväg rakt in i deras undermedvetna och jag vill bara veta mer, ställer tusen frågor. Hur var färgerna – starka eller nedtonade? Hur kände du dig – rädd eller modig, glad eller frustrerad? Hur betedde sig vattnet? Var det grumligt eller klart? Blåste det upp till storm eller var det en stilla svart tjärn i djupet av en skog? Hade du kontroll eller befann du dig i kaos?

Alla detaljer betyder något, allting bär på en nyckel. Kanske till ett rum långt bort eller djupt inne. Eller bara en bearbetning av vad som hände igår. Eller en blandning. Ingenting avslöjar så mycket om en människa som drömmarna.

Vad vill du veta om dig själv? Vad finns att hämta? Finns historier att berätta, tankar att vidareutveckla, nya idéer att spinna på?

Låt inte drömmarna gå till spillo – se dina hemligheter

  • Om du har svårt att minnas dina drömmar går det att öva upp. Det finns säkert många knep för det, men för mig har det fungerat bra att ligga kvar i samma ställning när jag vaknar. Andas djupt och försöka vila i någon sorts dvala och låta bilderna komma. (Det kan ta åtskilliga månaders övning att bli bra på det…)
  • Sen rör du dig bakåt, genom drömmen. Låter händelserna spelas upp baklänges för att ta dig tillbaka genom platserna du besökt – scen för scen, händelse för händelse – som en kedja. När det tar stopp och inga fler bilder kommer, byter du ställning utan att öppna ögonen. Försöker fånga nästa scen. Och nästa. Och så vidare. När du behärskar tekniken fullt ut är det möjligt att gå tillbaka ganska långt.
  • Försöka identifiera de viktigaste inslagen – känslor, färger, kopplingar till verkligheten, personer, platser, handlingar. Ibland finns historier, andra gånger bara drömska fragment. Notera allt som känns avgörande och stort.
  • När du känner att du har kontroll öppnar du ögonen och skriver ner dina bilder (i stora drag) i ett block som du har vid sängen. Om du vill kan du återkomma till dina anteckningar när dagen passerat och se om några nya tankar eller känslor väcks av det du läser.
  • Bevaka sen dina drömmar varje natt över en längre period. De nätter du inte minns – notera att du inte kom ihåg och vad du tror är anledningen till att det är tomt. Med tiden kommer du se ett mönster som ger dig större förståelse för hur ditt undermedvetna fungerar. Du kommer också få idéer till texter, historier du kan använda på olika sätt och kanske uppslag till nya sätt att vara kreativ.
  • Att du dokumenterar gör det möjligt för dig att använda drömmarna på ett konstruktivt och kraftfullt sätt – både för att lära känna dig själv, men också för att hitta kreativitet som ligger dold under ytan. Den finns där hela tiden, men ditt anpassade “vaken-jag” kväver din underliggande kreativitet. Släpp fram den, se den, använd den.

Syfte: Hitta hemliga sidor hos dig själv. Få ett effektivt kreativt verktyg helt gratis. Se mönster, få nya ideér och tillgång till ett nytt känslomässigt språk.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: