fbpx

Tomrummet efter dig

Den här övningen kan jag tacka en engagerad Skrivplaneten-medlem för. Hon läste en bok och hade plötsligt sett hur en perfekt skrivövning seglade upp från de skrivna raderna. Så hon hörde av sig till mig och berättade. Och jag kunde bara hålla med. Härmed tackar jag allra ödmjukast för inspirationen som nu når ut även till er andra via övningen som ställer frågan: Vad skulle inte bli gjort om du inte var här?

Jag var tvungen att testa den själv så klart, och det var smått magiskt att få syn på vad jag faktiskt bidrar med till världen. Jag valde att köra på stort och smått i allmänhet, men ser direkt att den lämpar sig extremt bra för att utforska sitt företagande – både som egen eller för större verksamheter.

För grundfrågan blir ju: vad är vi här för? En fråga som alla företag, oavsett storlek bör besvara regelbundet. Och vi individer… det är uppenbart extremt nyttigt att reflektera över vårt avtryck i tillvaron. Avtrycket i andra människor och i samhället.

Effekten blir nästan som att du behöver visualisera ett osynligt hål där du skulle ha funnits. Intressant i sig att leka med den tanken.

Boken hon läste? Improv Wisdom av Patricia Ryan Madson. Lägger den på litteraturhögen…

Vad hade inte blivit gjort om jag inte var här?

 • Stilla dig på ett sätt som passar dig. Kliv bort från vardagssnurret – meditera, träna, sov en stund, ta en promenad.
 • Sätt dig ner med penna och papper och börja föreställa dig scener, tillfällen, stunder som utspelat sig på senaste tiden – och tänk dig samma scener utan dig. Efter ett tag kommer du kanske i rätt sinnestillstånd för att bredda blicken.
 • Fortsätt tanken och gå djupare. Vilka saker skulle inte bli gjorda om du inte fanns? Vilka tankar skulle inte tänkas, vilka åsikter skulle inte vädras, vilka projekt skulle aldrig startas, vilka möten skulle inte ske?
 • Det kan vara svårt att gå direkt in i det känslomässiga – därför kan du utgå från konkreta situationer. Därifrån blir det lättare att transportera tanken djupare och skriva fram nya dimensioner via övningen.
 • Gå tillbaka till det du skrivit efter ett par dagar och se vad som står. Använd resultatet i din kreativa kommunikation eller bara som underlag för egen reflektion. Du har betydelse. Det är tydligt!

Syfte: Att se din betydelse. Hitta ny kreativ kommunikation. Självreflektion. Roligt sätt att angripa storytelling och få fler dimensioner i din egen berättelse.

2 kommentarer

Igång igen med övningarna, skapat länk på datorn och öppnat ett worddokument Words of Balansia så att jag kan skriva mera och skapa vana av det. Den här var fin energiboost denna regniga måndag. Kramar!

Smart Ramona! Och roligt att du uppskattar övningen. Jag tycker den är svår faktiskt… Jag måste nog jobba på att se att jag fyller en funktion för andra – och mig själv. Därför är den här övningen perfekt! För att göra mig själv synlig. Kram!

Svara

Lämna ett svar

Jag godkänner integritetspolicyn * for Click to select the duration you give consent until.

 • Använd dina personliga vändpunkter i storytelling
  Det här är en övning för dig som vill jobba med att vässa dramaturgi och spänning i din kommunikation och storytelling - på ett personligt och annorlunda sätt. Lite bakvägen, kan vi säga. Du börjar …
 • Ett besök i ditt barnrum
  Den här övningen grundar sig i ett knep jag kör med mig själv när jag haft svårt att sova i perioder. Jag har sen överfört den på mina barn i samma syfte (fast då med …
 • Din största hemlighet
  Det kan vara tungt att bära på hemligheter. Det verkar dessutom som att de blir tyngre med åren - ju mer vi håller fast, desto djupare sjunker vi. Det är lätt att bli trött och …
 • Dåliga vanor och hinder
  Vad som är en dålig vana är upp till var och en att avgöra. Jag tänker inte döma. Du vet bäst själv vilka saker som skaver i din tillvaro. Saker du ägnar dig åt för …