fbpx

“Bra att ha”-lista: att tänka på när du vill kommunicera kreativt

Jag har en levande lista som jag villl dela med mig av. Den förändras hela tiden i sitt innehåll, men just nu ser den ut så här. Den delar jag ut som ett litet medskick till mina workshopdeltagare för att stämningen som vi skapade i rummet tillsammans, ska fortsätta göra ringar på det kreativa vattnet även efter vår dag.

Just den här listan är riktad till egenföretagare som vill kommunicera mer kreativt. Jag uppmanar att man har den till hands och gluttar lite i den då och då. För att hålla tanken levande: det är kul att skriva och det finns berättelser överallt.

Tänkte att kanske fler har nytta av den i sin kreativa tankeprocess!

Kom ihåg-lista för egenföretagare: kommunicera kreativt!

 • Håll researchen levande kring dina favoritområden – output kräver bra input. Att vara nyfiken är bra för ditt idéarbete!
 • Läs skönlitteratur! Notera, reflektera, ventilera – låt ditt ordförråd och dina tankar möta alla former av berättelser. Det får dig, ditt språk och dina egna stories att växa.
 • Hitta en sparringpartner i din omgivning – boka in månadsmöten där ni snackar stories, delar med varandra och samtalar med kommunikation som kärna. Två sammanslagna skallar är smartare än en ensam.
 • Ta för vana att alltid notera vardagsberättelser – stort och smått. Du vet aldrig vad dina fröer leder till.
 • Hitta ditt sätt att fylla på: musik, promenader, museum, böcker. Rusa inte bara på. Identifiera vad du behöver för att vara mottaglig för nya idéer och tankebanor. Använd skrivandet som metod för att samla, sortera och reflektera.
 • Dramaturgi – utnyttja vändpunkterna när du skriver. Väv in spänning, humor och oväntade grepp som gör det lustfullt att skriva och kommunicera.
 • Fastna inte i korrekthet. Du äger din kommunikation.
 • Skriv olika saker! Inte bara i marknadsföringssyfte. Fyll på ditt ordförråd och öva på ditt sätt att berätta – bredda din stil och sätt att väcka nya tankar.
 • En story behöver inte vara lång. Du behöver inte många rader för att beröra.
 • Släpp prestationen i din kreativa process. När du påbörjar en textidé – go nuts! Sätt inga onödiga spärrar för dig själv. Strömskriv från olika vinklar. Processen kommer se till att du kan skala av och till slut har en kärnfull text. Ha tillit.
 • Gör skrivövningar. Öva, öva, öva. Även de övningar som inte har en direkt koppling till det du vill åstadkomma just nu – tänk om du får syn på något nytt?
 • Var nyfiken på din närmaste omgivning. Sök inte de stora kickarna och de stora orden. I det lilla icke-perfekta finns det intressanta, det som berör. Har du någonsin njutit av en berättelse där allt är perfekt? Ingen gör det. Det är ointressant.
 • Kom ihåg sinneorden! Ord som beskriver dofter, smaker, metaforer för hur saker känns inuti och utanpå, ljud – använd hela språket och få tillgång till hela läsaren.
 • När du tror du är klar… skriv lite till. Du har många dimensioner, flera lager av löken – tänk om något nytt väntar under nästa lager.
 • När det är kul att skriva är det också kul att läsa. Se till att ha roligt! Annars: byt spår, tanke, idé. Alla typer av texter går att göra till sina. Ju närmare hjärtat du hämtar texten, desto mer kommer den att väcka i mottagaren. Gör dig själv minnesvärd!

Mer kreativ kommunikation åt folket!

Kom igång med storytelling med hjälp av Storyplanen!

Ett enkelt och roligt flöde där du hittar guldkornen i din egen berättelse – från företagsidé till konkret plan.

6 kommentarer

Skön lista, den tar jag till mig. Speciellt det där med sparringpartner att dela mig sig till. Jag har börjat skriva blogginlägg på en wordpressida så att orden kommer ut ur min dagbok. Spännande helt klart!

Heja dig! Det går inte att sticka under stolen med att det blir en annan skärpa när man skriver för att publicera. Så är det bara. Roligt att höra att du kommit så långt!

Sparringpartner är superbra. Det blir – precis som när du skriver för att publicera – ett annat fokus i diskussionen när man avgränsar samtalet. Man kan hitta massa spännande vinklar när man slår sitt kloka huvud ihop med någon som har samma intresse av att diskutera text, skrivande och kommunikation.

Svara

Läste och tänkte, ja det där vill jag med. Tills jag insåg att det är ju jag som skrivit. Nu såg jag ditt svar också! 🙂 Bra med kommentarena på startsidan!

HA HA! Skön reaktion ju! Ja. Försöker göra dem mer synliga för alla. Än så länge är det ingen höghastighetsbana i kommentarsfälten, men de har ändå givit mig impulser till nytt innehåll. Så på sätt och vis fungerar det som jag vill! Annars får jag alltfler reaktioner på nyhetsbrevet. Och det är också kul! Men syns inte här på sajten… mer än i nytt innehåll! 🙂

Svara

Nu har jag tagit mod till mig och frågat en vän om textanalys och vi har en date inbokad för det.

Bra! Fantastiskt! Att ha ett extra ögonpar som kan förflytta perspektivet lite är obetalbart. Det är ofta allt som krävs – någon annans engagemang och lite kärlek… Fint! Fortsätt så Ramona.

Svara

Lämna ett svar

Jag godkänner integritetspolicyn * for Click to select the duration you give consent until.